Контактирајте не | Кинески

Повеќе надежи, повеќе можности, и поголема живост.

* 范围 仅限 本站 产品 及 新闻 版块 内容

Вести

5 Совети за олеснување на болката во нервите на ишијас

време: 2019-06-04

Сè повеќе луѓе страдаат од ишијас. Актуелно, ишијасот е типичен клинички симптом на ортопедска болест, но не и болест. Болните болести се главните причини за ишијас.

1. Стеноза на лумбалниот 'рбет

Ишијасот предизвикан од стеноза на лумбалниот 'рбет многу често се јавува кај мажи на средна возраст. Во рана фаза, тоа оди заедно со "наизменични клаудикации".Болката во долните екстремитети е зголемена, по долга долга прошетка. Но, симптомите ќе го олеснат или откажат откако ќе се одморат.

болка во ишиатичниот нерв

 

2. Диск на лумбална хернија

Луѓето со хернијација на лумбалниот диск често имаат историја на повторени болки во долниот дел на грбот или историја на тежок физички труд. Често е акутно по повреда на лумбалниот дел или работа на свиткување. Покрај симптомите и знаците на ишијас, ќе биде придружено со спазам на лумбалниот мускул, ограничено движење на ламба, етс. Хернијатните делови на интервертебралниот диск може да имаат очигледна нежност и зрачење. 

болка во ишиатичниот нерв предизвикана од хернијален диск

3. Лумбосакрален радикулитис

Лумбосакралниот радикулитис генерално започнува со акутен почеток. И степенот на оштетување често ја надминува областа на ијатичниот нерв. Се манифестира како слабост, болка и лесна мускулна атрофија на долните екстремитети. во прилог, рефлексите на ахиловата тетива често ослабуваат и исчезнуваат.

 

4. Траума на 'рбетот,туморни и карлични заболувања,итн.

Траума на 'рбетот, нарушувања на туморот и карлицата, итн. исто така може да предизвика ишијас. 

 

Сите горенаведени причини можат да предизвикаат ишијас, а најважната причина е лумбална болест.

 

Има 5 совети за ублажување на болката во нервите ишијас:

 

1. Лебди пета

Ставете куп книги на земја, висок околу 5 см. Потоа стапнете на врвот на книгата со петата да лебди во воздухот. Времето на упорност зависи од времето што можете да го толерирате.

третман на ишијас

2.Лежи рамно,Држење на бутот и подигнување на телето

Лежи рамно со една нога рамна, рацете ја фиксираа погодената страна на бутот. Потоа полека исправете го коленото зглоб додека не се затегнат мускулите на задните нозе или имате чувство на болка. Остани 10 секунди и потоа опуштете се, дури и 5 до 10 времиња.

ублажување на болката во ијатичниот нерв

3.Лежи рамно,Подигање на ногата

Супина, долните екстремитети и активните екстремитети. Кога има напнатост или болка на задниот дел на бутовите, запре за 5 до 10 секунди. дури 5-10 времиња.

третман со хернијација на ишијас

 

4.Топла компресија

Топлите облоги можат да ги релаксираат мускулите и да ја ублажат болката.

5.Физиотерапија

Ултразвучно, шиор-бран и други методи на физикална терапија може да се користат за ишијас.

 

Причина:

Како што споменавме погоре, постојат многу причини за ишијас. Ако ишијасот предизвикан од лумбална 'рбетниот стеноза или лумбален хернијален диск, pls побарајте помош од вашиот лекар на време и НЕ вежбајте слепо.