Контактирајте не | Кинески

Повеќе надежи, повеќе можности, и поголема живост.

* 范围 仅限 本站 产品 及 新闻 版块 内容

Вести

Лумбален хернијален диск: Што треба да знаеме

време: 2019-04-30

Лумбален хернијален диск: Што треба да знаеме


'Рбетните дискови играат клучна улога во долниот дел на грбот, служат како амортизери помеѓу пршлените, поддршка на горниот дел од телото, и овозможувајќи широк опсег на движење во сите правци.

Ако дискот има хернија и протекува дел од неговиот внатрешен материјал, иако, дискот може брзо да премине од олеснување на секојдневниот живот во влошување на нервот, активирање на болка во грбот и евентуално болка и нервни симптоми низ ногата.

 

 

Симптомите на дискус хернија обично започнуваат без очигледна причина. Или може да се појават кога некое лице крева нешто тешко и / или го извртува долниот дел на грбот, движења што ставаат дополнителен стрес на дисковите.

Дисковите со лумбална хернија се широко распространет медицински проблем, најчесто влијае на возраста на луѓето 35 до 50.

Овој напис опфаќа како се развива лумбален хернијален диск, како се дијагностицира, и достапните опции за хируршки и нехируршки третман.

 

Како хернијација на лумбалниот диск

Тежок надворешен прстен наречен анулус го штити ентериерот сличен на гел на секој диск, познат како јадро пулпозус.

Поради стареење и општо абење, дисковите губат дел од течноста што ги прави податливи и сунѓерести. Како резултат, дисковите имаат тенденција да стануваат порамни и потешки. Овој процес—позната како дегенерација на дискот—започнува прилично рано во животот, често се појавуваат на слики тестови во раната зрелост.

Кога се става притисок или стрес на 'рбетот, надворешниот прстен на дискот може да се издува, пукнатина, или солза. Ако ова се случи во долниот дел на грбот (лумбалниот 'рбет), издаденоста на дискот може да се наметне на блискиот корен на 'рбетниот нерв. Или, воспалителниот материјал од внатрешноста може да го иритира нервот. Резултатот е болка при пукање во задникот и во ногата.

Лекарот може да му каже на лице со хернијален диск дека дегенеративната болест на дискот довела до лумбален хернијален диск. Овој термин може да биде алармантен и погрешен. Дегенеративната болест на дискот не е прогресивна болест само по себе, и не секогаш предизвикува хронични или постојани проблеми.


Симптомите на лумбален хернијален диск обично се краткотрајни

Додека лумбалниот хернијален диск може да биде исклучително болен, за повеќето луѓе симптомите не се долготрајни.

за 90% кај луѓето кои доживуваат лумбален хернијален диск нема да имаат симптоми шест недели подоцна, дури и ако немале медицински третман.

 

Експертите веруваат дека симптомите од лумбалниот хернијален диск може да се решат сами од три причини:

  • Телото ја напаѓа хернијата како странски материјал, намалување на големината на хернијалниот материјал и намалување на количината на воспалителни протеини во близина на нервниот корен.
  • Прекувремено, дел од водата од внатрешноста на дискот се апсорбира во телото, предизвикувајќи намалување на дискот. Помалиот диск има помала веројатност да се протега во нервните корени, предизвикувајќи иритација.
  • Вежбите за продолжување на лумбалниот предел може да ја оддалечат хернијалната област од 'рбетниот диск. Дали вежбањето може да го постигне ова, е прашање на дебата во медицинската заедница.

Генерално, се смета дека симптомите се подобруваат затоа што помалата големина на хернијалниот материјал ја намалува веројатноста дека ќе го иритира нервниот корен.

Иако лумбалниот хернијален диск обично предизвикува внимание кога станува болен, медицински истражувања откриле дека е вообичаено за луѓето да имаат хернија на лумбалниот диск во лумбалниот 'рбет, но нема придружна болка или други симптоми.

Поради оваа причина, мора да се внимава на дијагностицирањето за да бидете сигурни дека хернијалниот лумбален диск го предизвикува проблемот.

 

Други услови за хернијален диск: Лизгав диск, Раскинат диск

Хернијалниот диск може да се нарекува со многу имиња, како што се лизгачки диск, или пукнат или испакнат диск. Терминот лизгачки диск може да предизвика збунетост бидејќи 'рбетниот дискови се цврсто прицврстени на пршлените и не се лизгаат и не се движат—попрво, тоа е само гел-како внатрешен материјал на дискот "се лизга" одвнатре.

Друг вообичаен термин за хернијален диск е приклештен нерв. Овој термин го опишува ефектот на хернијалниот диск на материјалот врз блискиот нерв додека се компресира или "штипки" тој нерв.

Исто така, може да се опише лумбален хернијален диск во однос на неговите главни симптоми, како што се ишијас, што е предизвикано од протечен материјал на дискот што влијае на големиот ишијатичен нерв. Кога е иритиран нервниот корен во долниот дел на грбот што се влева во големиот ишијатичен нерв, болка и симптоми може да зрачат по должината на патот на ишијасниот нерв: по задниот дел на ногата и во стапалото и прстите.