Контактирајте не | Кинески

Повеќе надежи, повеќе можности, и поголема живост.

* 范围 仅限 本站 产品 及 新闻 版块 内容

Вести

Машка себороична алопеција (себореично опаѓање на косата)

време: 2019-09-05

Машка себороична алопеција (себореично опаѓање на косата)

Себорејско опаѓање на косата е форма на предвремено опаѓање на косата што генерално ги мачи мажите во нивната младост (почеток помеѓу 20 и 30 годишна возраст), главно влијае на фронталниот регион и круната.

 симптоми на себороична алопеција

Причина

Причината, како што сугерира името на состојбата, е поврзано со вишок производство на себум што предизвикува или го забрзува опаѓањето на косата. Вишокот на активност на лојните жлезди е предизвикан од хормонална нерамнотежа или од ензим со име 5-алфа редуктаза, кој го претвора тестостеронот во дихидротестостерон (DHT). Количината на овие конверзивни ензими и рецептори кои ги фаќаат андрогените (тестостерон) присутни на скалпот варираат од случај до случај и влијаат на количината на себум што се произведува. Сериозноста на себореичната опаѓање на косата зависи од тоа како се дистрибуираат ензимите и рецепторите на скалпот. 

себороична алопеција

Симптоми

Симптомите кои ги придружуваат себореично опаѓање на косата се чешање, болка во скалпот и мрсна првут што се шушка. 

себореично опаѓање на косата

Третман со хемиски лекови

Финастерид е инхибитор на 5-алфа редуктаза кој се користи за третман на опаѓање на косата. Лекот го блокира дејството на 5-алфа-редуктаза, ензим одговорен за претворање на тестостеронот во дихидротестостерон. Двете достапни вообичаени лекови со инхибитори на 5-алфа-редуктаза, Финастерид и Дутастерид, зголемување на нивото на тестостерон, истовремено намалувајќи го нивото на дихидротестостерон.

Ова е значајно затоа што мажите со зголемено ниво на дихидротестостерон може да страдаат од андрогена алопеција, состојба која обично се нарекува ќелавост кај мажите. Но, хемиските лекови се придружени со ризик од можни несакани ефекти.

третман на себороична алопеција

Традиционално кинеско медицинско (ТЦМ) третман

Традиционалната кинеска медицина откриена со пронајдокот има ефекти на индукција на реанимација, освежувачки, активирање на протокот на qi, протерање на стагнација, потиснување на хиперактивен црн дроб, заживувачки бубрег, дезинфекција, стерилизирање, во корист на чи, активирање на крв, отворање на порите, негување на скалпот и регенерирање на косата. Традиционалната кинеска медицина има посебна ефикасност против регенерација на косата себороична алопеција предизвикани од хормонална нерамнотежа.

Во ТЦМ, влажната топлина може да доведе до нестабилност на меѓупросторите на кожата, опструкција на меридијаните, и инхибирана генерација на суштина и крв. Од оваа причина, пациенти со себороична алопеција со оваа дијагностичка шема обично имаат опаѓање на косата како резултат на лабави корени на косата и инхибиран раст на нова коса.

Третманот во ТЦМ се фокусира на зајакнување на слезината, расчистување на влажна топлина, и подобрување на повторно растење на косата.

Хистолошката студија покажува дека производството на себум е значително намалено и состојбата на фоликулот на косата неверојатно се подобрува. Тоа е традиционален кинески лек за лекување на себореична алопеција.

Традиционалната кинеска медицина реализира научна компатибилност на разни активни состојки на традиционалната кинеска медицина , има предности на брз почеток на дејство, нема токсичност или несакани ефекти и трајни ефекти и може да го олесни страдањето на пациентот во релативно голема мера.