Контактирајте не | Кинески

Повеќе надежи, повеќе можности, и поголема живост.

* 范围 仅限 本站 产品 及 新闻 版块 内容

Вести

Фази на рак на простата: Што значат тие?

време: 2019-03-29

 

По дијагностицирање на рак на простата, вашиот карцином ќе биде исцениран. Фазата ви кажува колку напредува ракот, колку е голема во простатата, и дали се проширил на други делови од телото, како што се блиските лимфни јазли, црн дроб, и коска.

Познавањето на фазата на вашиот карцином обезбедува важни информации за најдобрите опции за третман, веројатноста дека карциномот може да се излечи, или дали е толку бавно растечки што можете безбедно да продолжите со активен надзор (гледај и чекај), со рутински мониторинг од вашиот лекар.

Постојат неколку системи за поставување. Тие се разликуваат по сложеност и употреба. Генерално, фазата во која првично беше дијагностициран вашиот карцином е фаза што лекарите ќе ја користат во текот на целото време, дури и ако карциномот премине во понапредна фаза.

 

Фази на рак на простата се движат од 1 до 4

Најлесно разбирливиот систем за сцена го групира ракот во фази 1 до 4, со сцена 1 најраниот карцином на простата и фаза 4 кога ракот се шири низ целото тело. Ова се користи за многу видови на рак. Вашиот лекар веројатно ќе ви ја каже фазата на карцином користејќи го овој систем.

Сцена 1: Ракот на простата е ограничен на мал дел од простатата.

 • често, карциномот се наоѓа како резултат на испитување на игла на ткиво од друга причина, како што се бенигна хипертрофија на простата (БХП), исто така познат како зголемена простата, или поради покачен резултат на специфичен антиген на простатата (ПСА) тест, кој ги користи нивоата на ПСА како индикатор за потенцијален раст на карцином.
 • Клетките на ракот се наоѓаат само во мал дел од простатата. Клетките изгледаат како нормални клетки, а простатата се чувствува нормално со дигитален ректален преглед.
 • ПСА е помалку од 10.
 • Резултат на Глисон (дискутирано подолу) е помалку од 6.

Сцена 2: Ракот на простата вклучува повеќе простата и грутка се забележува на преглед.

Оваа категорија е поделена во две фази: фаза 2А и фаза 2Б.

Во фаза 2А, одликите се како сцена 1, со овие измени:

 • ПСА е барем 10, но помалку од 20.
 • Глисон е 6 или 7 но може да биде пониска ако дијагнозата се спроведува со иглена биопсија за други состојби освен рак.
 • Ракот може да се најде во една половина или помалку од лобусот на простатата или повеќе од еден лобус.

Рак во фаза 2Б значи тоа:

 • Ракот на простата е пообемен, се протега на спротивните страни на простатата. Може да се забележи со дигитален ректален преглед. Во оваа инстанца, ПСА може да биде на кое било ниво и резултатот на Глисон може да се движи од 2 до 10.
 • Алтернативно, ракот останува неоткриен во дигиталниот ректален преглед и тестовите за сликање. ПСА е 20 или повеќе и резултатот на Глисон е помеѓу 2 и 10.
 • Друг начин на кој ова може да се манифестира е со резултат од Глисон 8 или повеќе, ПСА на кое било ниво, но снимањето и ДРЕ не го одредуваат ракот.

Сцена 3: Ракот на простата се протега на надворешниот слој на простатата и може да вклучува семенски везикули. Овие укажуваат на локално напреднат карцином кој ќе расте и ќе се шири.

 • ПСА може да има каква било вредност и резултатот од Глисон е помеѓу 2 и 10.

Сцена 4: Ракот е во најнапредна фаза и се шири преку крвта, лимфни јазли, и потенцијално други органи.

 • Ракот може да се проширил на лимфните јазли или коските.

Повторувачки карцином на простата

Повторувачки карцином е рак кој се враќа по куративно лекување. Може да се врати таму каде што првично беше дијагностициран или на друго место во телото. Кога тоа ќе се случи, мажите можеби ќе треба да ги поминат истите тестови што ги имале кога првично се дијагностицирале.

Инсталирање на ТНМ: Попрецизно — и покомплицирано

Повеќе вклучен, но прецизен метод на сцена е одобрен од Американскиот мешовит комитет за рак. Прецизноста на овој систем им помага на лекарите да изберат пациенти за истражување и лекување врз основа на биологијата на ракот.

Фазите на TNM категоризираат

 • Големината на тумор;
 • Вклучување на лимфата нода;
 • М.етастаза и степен на рак.

Системот е малку комплициран и е детално опишан во јавните информации обезбедени од Американското здружение за рак. (2)

Проценка на ризик: Воспоставување групи на ризик

Во последниве години, лекарите и лекарите ги класифицирале пациентите во три ризични групи: висок, средно, и низок ризик. Групите на ризик се засноваат на разгледување на фазата на ТНМ, ПСА, и резултат на Глисон.

Што претставува рак на простата со низок ризик?

Ниско ризичните карциноми на простата растат многу бавно. Beе имате низок ризик ако вашата ПСА е помала од 10, имате резултат од Глисон не поголем од 6, и Т фаза помеѓу Т1 и Т2А. Пациентите со низок ризик ги сметале кандидатите за активен надзор, радикална простатектомија, или зрачење.

Кои се средните- или Ракови со среден ризик?

Ракот со среден ризик веројатно нема да расте или да се шири неколку години, туку куративна терапија (простатектомија или зрачење) се препорачува. во прилог, тие обично се третираат со помалку од шест месеци лекови за ослободување на гонадотропин хормон (хормонска терапија). Вашиот лекар ќе ве стави во оваа категорија ако имате PSA помеѓу 10 и 20, Gleason резултат од 7, и Т -фаза на Т2Б.

Кои се ракови со висок ризик?

Ракот со висок ризик значи дека вашиот рак се очекува да расте и да се шири во следните неколку години. Ако имате PSA поголем од 20, Gleason резултат помеѓу 8 и 10, и Т -фаза на Т2Б, ќе се сметате за високоризични. На мажите со висок ризик често им се дава зрачење и подолг период на хормонална терапија. Развивањето подобри третмани за пациенти со висок ризик е клучна цел на истражувањето на ракот на простата. (2)

Геномско тестирање

Напредокот во биологијата за рак на простата доведе до нови молекуларни тестови кои, кога се разгледуваат заедно со ризичните групи, Резултат на Глисон, и ПСА, може да даде информации за агресивноста на туморот. Молекуларното тестирање се препорачува кај мажи кои сакаат да изберат активен надзор, имаат низок ризик, или болест со среден ризик со животен век повеќе од 10 години или кои имаат напредна болест.