Контактирајте не | Кинески

Повеќе надежи, повеќе можности, и поголема живост.

* 范围 仅限 本站 产品 及 新闻 版块 内容

Вести

Антиген специфичен за простатата (ПСА) Тест на крвта

време: 2019-10-11

Антиген специфичен за простатата (ПСА) Тест на крвта

 

Што е тест за ПСА?

Антиген специфичен за простатата, или PSA, е протеин произведен од нормалното, како и малигни, клетки на простатата. Тестот за ПСА го мери нивото на ПСА во крвта на мажот. За овој тест, примерок од крв се испраќа во лабораторија за анализа. Резултатите обично се пријавуваат како нанограми PSA на милилитар (ng / ml) на крв.

Нивото на ПСА во крвта е често покачено кај мажи со рак на простата, и ПСА-тестот првично беше одобрен од ФДА во 1986 да се следи прогресијата на карциномот на простата кај мажите кај кои веќе била дијагностицирана болеста. во 1994, ФДА одобри употреба на тест ПСА заедно со дигитален ректален преглед (ДРЕ) да се тестираат асимптоматски мажи за рак на простата. Мажите кои пријавуваат симптоми на простата, често се подложени на тестирање на ПСА (заедно со ДРЕ) да им помогне на лекарите да ја утврдат природата на проблемот.

Во прилог на рак на простата, голем број на бенигни (не канцерогени) условите можат да предизвикаат зголемување на нивото на ПСА кај мажот. Најчестите бенигни состојби на простата кои предизвикуваат покачување на нивото на ПСА се простатитис (воспаление на простатата) и бенигна хиперплазија на простатата (БХП) (зголемување на простатата). Нема докази дека простатитисот или БПХ доведуваат до рак на простата, но можно е мажот да има една или обете состојби и да развие и рак на простата.

додатоци за пониско ниво на ПСА

Кои се нормалните нивоа на ПСА?

Не постои такво нешто како нормална ПСА за кој било маж на која било возраст, но повеќето мажи со рак на простата имаат повисоко од нормалното ниво. Генерално:

 • безбедно: 0 до 2.5 ng / ml
 • Безбедно за повеќето: 2.6 до 4 ng / ml. Разговарајте со вашиот лекар за други фактори на ризик
 • Сомнителни: 4 до 10 ng / ml. Има 25% шанса да имате рак на простата.
 • Опасно: 10 ng / mL и погоре. Разговарајте веднаш со вашиот лекар. Има 50% шанса да имате рак на простата.

Како е направено тестот за скрининг на ПСА?

Тестот вклучува земање крв, обично од твојата рака. Лекарот ќе го испрати примерокот во лабораторија. Резултатите најчесто се враќаат во рок од неколку дена.

Кога треба да ги тестирам нивоата на ПСА?

Првото нешто што треба да направите е да разговарате со вашиот лекар за добрите и лошите страни на ракот на простата скрининг пред да одлучите дали ќе бидете тестирани. Не тестирајте се додека не го одржите тој разговор. Мислењата се разликуваат за тоа кога треба да го направите тоа.

Американското здружение за рак вели дека треба да се тестира на возраст:

 • 40 или 45 ако сте изложени на висок ризик
 • 50 ако имате просечен ризик

Предлага Американското уролошко здружение:

 • Под 40: Нема скрининг
 • 40 до 54: Нема скрининг ако имате просечен ризик. Ако сте изложени на висок ризик, вие и вашиот лекар можете да одлучите.
 • 55 до 69: Скрининг ако вашиот лекар ви предложи
 • Во текот 70 или помалку од a 10-15 година на траење на животот: Нема скрининг

САД. Работната група за превентивни услуги вели:

 • 55 до 69: Мажи со ризик од рак на простата можеби ќе треба тестирање.

Ако вашиот лекар мисли дека имате рак на простата врз основа на ниво на ПСА или ректален преглед, биопсија е следниот чекор. Ова е тест каде што лекарот зема мала количина ткиво од вашата простата и го испраќа во лабораторија за тестови. Тоа е единствениот начин да бидете сигурни дека имате рак.

природни додатоци за намалување на нивото на ПСА

Што значи високо ниво на ПСА?

Високото ниво на ПСА може да биде знак на рак на простата или друга состојба како простатитис или зголемена простата.

Други работи можат да влијаат на вашето ниво на ПСА:

 • Возраст. Вашата ПСА нормално ќе расте полека како што стареете, дури и ако немате проблеми со простатата.
 • Лекови. Некои лекови може да влијаат на нивото на ПСА во крвта. Кажете му на вашиот лекар ако земате дутастерид(Аводарт) или финастерид (Пропеција или Проскар). Овие лекови може лажно да го намалат нивото на ПСА за половина од тоа што треба да бидат.
 • Ако вашето ниво на ПСА е високо, вашиот лекар може да ви предложи да добиете биопсија на простата за да направите тест за карцином.
 • Поновите тестови за ПСА можат да му помогнат на лекарот да одлучи дали ви треба биопсија. Но, знајте дека лекарите не секогаш се согласуваат како да ги користат или разбираат резултатите од овие тестови.

Алтернативно тестирање на ПСА

 • ПСА без процент. ПСА има две главни форми во крвта. Едниот е прикачен на крвните протеини. Другиот се движи слободно. Тестот за PSA без процент покажува колку PSA се движи слободно во споредба со вкупното ниво на PSA. Количината на бесплатна ПСА е помала кај мажи со рак на простата. Ако резултатите од ПСА се во граничниот опсег (4 до 10), низок процент-слободен PSA (помалку од 10%) значи има околу А. 50% шанса да имате рак на простата. Веројатно треба да направите биопсија. Некои лекари предлагаат биопсии за мажи чиј процент е без ПСА 20 или помалку.
 • Брзина на ПСА. Брзината на ПСА не е посебен тест. Наместо тоа, тоа е мерка за промената на нивото на PSA со текот на времето. Дури и кога вкупната вредност на PSA не е поголема од 4, голема брзина на ПСА (пораст на повеќе од 0.75 ng / ml во 1 година) значи дека може да имате рак и треба да размислите за биопсија.
 • Тест за PCA3 во урина. Овој тест на урина бара мешавина од гени што се појавува во 50% на мажи тестирани со ПСА со карцином на простата. Друга алатка е да одлучите дали ви треба биопсија.

bph

Ограничувања на тестот

Ограничувањата на ПСА тестирање вклучува:

 • Фактори за зголемување на ПСА. Покрај ракот, други услови што можат да ги подигнат PSA нивоата вклучуваат зголемена простата (бенигна хиперплазија на простататаПСАли БХП) и воспалена или заразена простата (простатитис). исто така,, PSA нивоата нормално се зголемуваат со возраста.
 • Фактори за намалување на ПСА. Одредени лекови кои се користат за лекување БХП или уринарни состојби, и големи дози на одредени лекови за хемотерапија, може да се намали PSA levels. Дебелината истПСАакнивоаже да се намали PSA levels.
 • Лажни резултати. Тестот не дава секогаш точен резултат. Издигнат PSA нивото не значи дека имате рак. И многу мажи со дијагностицирПСА карцином на простата имаат нормално PSA ниво.
 • Преголема дијагноза. Студиите проценија дека помеѓу 23 и 42 проценти од мажите со рак на простата откриени од ПСА тестовите имаат тумори кои не би резултирале со симптоми за време на нивниот живот. Овие тумори без симптоми се сметаат за предијагностицирани — идентификација на карцином, веројатно не може да предизвика лошо здравје или да претставува ризик по животот на човекот.

Потенцијални ризици

Потенцијалните ризици од ПСА тестот се суштински поврзани со изборот што го правите врз основа на резултатите од тестот, како што е одлуката да се подложи на понатамошно тестирање и третман на рак на простата. Ризиците вклучуваат:

 • Проблеми со биопсијата. Биопсија е постапка што носи свои ризици, вклучувајќи болка, крварење и инфекција.
 • Психолошки ефекти. Лажно-позитивни резултати од тестот — висок ПСА нивоа, но не е пронајден карцином со биопсија — може да предизвика вознемиреност или вознемиреност. Ако ви е дијагностициран карцином на простата, но се чини дека станува збор за бавнорастечки тумор кој не резултира со болест, може да доживеете значителна вознемиреност само знаејќи дека е таму.

најдобар природен додаток за bph

Користење на ПСА-тест на крвта по дијагностицирање на карцином на простата

Иако ПСА-тестот се користи главно за проверка на карцином на простата, исто така може да му помогне на вашиот лекар:

 • Изберете третман. Заедно со испит и фаза на тумор, тестот за ПСА може да помогне да се утврди колку напредува ракот на простата. Ова може да влијае на опциите за третман.
 • Проверете го успехот во третманот. По операција или зрачење, лекарот може да го види вашето ниво на ПСА за да провери дали третманот успеал. Нивото на ПСА нормално паѓа доколку се отстранат или уништат сите клетки на ракот. Зголемувањето на нивото на ПСА може да значи дека се присутни клетки на рак на простата и вашиот карцином се вратил.

Ако одберете внимателен пристап за чекање за лекување, вашето ниво на ПСА може да му каже на вашиот лекар ако болеста напредува. Ако така, ќе треба да размислите за активен третман. За време на хормонска терапија, нивото на ПСА може да покаже колку добро функционира третманот и кога е време да се обиде друг третман.