Контактирајте не | Кинески

Повеќе надежи, повеќе можности, и поголема живост.

* 范围 仅限 本站 产品 及 新闻 版块 内容

Вести

Неколку работи за бенигна хиперплазија на простатата (БХП)

време: 2019-03-08

Преглед за БПХ

Бенигна хиперплазија на простатата (БХП) — исто така наречено зголемување на простатата — е честа состојба како што стареат мажите. Зголемената жлезда на простатата може да предизвика непријатни симптоми на урина, како што е блокирање на протокот на урина од мочниот меур. Исто така, може да предизвика мочен меур, проблеми со уринарниот тракт или бубрезите.

Постојат неколку ефективни третмани за зголемување на простатата, вклучувајќи лекови,диета,минимално инвазивни терапии и хирургија. Да се ​​избере најдобрата опција, вие и вашиот лекар ќе ги разгледате вашите симптоми, големината на вашата простата, други здравствени услови што може да ги имате и ваши преференции.

Симптоми 

Тежината на симптомите кај луѓето кои имаат зголемување на простатата варира, но симптомите имаат тенденција постепено да се влошуваат со текот на времето. Вообичаени знаци и симптоми на БПХ вклучуваат:

 • Честа и итна потреба за мокрење
 • Честата потреба да станувате во текот на ноќта
 • Тешкотија при започнување на мокрење
 • Слаб проток на урина
 • Запирање и започнување на проток на урина
 • Чувство дека не можете целосно да го испразните мочниот меур
 • Уринарна инконтиненција (неволно мокрење)
 • Мешање во сексуална активност

БХП

БПХ е честа состојба во која клетките на простатата почнуваат да се зголемуваат на број.  Овој раст, дел од процесот на стареење, ја компресира уретрата што го отежнува или боли мокрењето. Иако не се знае точно што предизвикува зголемена простата, мнозинството од сите мажи ќе го доживеат како што стареат.  Важно е да се напомене дека бенигна хиперплазија на простатата не е канцерогена и не е опасна по живот, но тоа влијае на вашиот секојдневен живот во незгодно и непријатно начини.

Причини

Простатата се наоѓа под мочниот меур. Цевката што пренесува урина од мочниот меур надвор од вашиот пенис (уретрата) поминува низ центарот на простатата. Кога простатата се зголемува, почнува да го блокира протокот на урина.

Повеќето мажи го продолжуваат растот на простатата во текот на животот. Кај многу мажи, овој континуиран раст ја зголемува простатата доволно за да предизвика симптоми на урина или значително да го блокира протокот на урина.

Не е целосно јасно што предизвикува зголемување на простатата. Сепак, тоа може да се должи на промени во рамнотежата на половите хормони како што стареат мажите.

Компликации

Компликации на зголемена простата може да вклучуваат:

 • Ненадејна неможност за мокрење (задржување на урина). Можеби ќе треба да имате цевка (катетер) вметната во мочниот меур за да се исцеди урината. Некои мажи со зголемена простата имаат потреба од операција за ублажување на задржувањето на урина.
 • Инфекции на уринарниот тракт (УТИ). Неможноста целосно да се испразни мочниот меур може да го зголеми ризикот од инфекција во вашиот уринарен тракт. Ако УТИ се појавуваат често, можеби ќе ви треба операција за отстранување на дел од простатата.
 • Камења во мочниот меур. Овие генерално се предизвикани од неможноста целосно да се испразни мочниот меур. Камења во мочниот меур може да предизвикаат инфекција, иритација на мочниот меур, крв во урината и попречување на протокот на урина.
 • Оштетување на мочниот меур. Мочниот меур кој не се испразнил целосно може да се протега и ослабува со текот на времето. Како резултат, мускулниот wallид на мочниот меур повеќе не се собира правилно, отежнувајќи го целосно празнење на мочниот меур.
 • Оштетување на бубрезите. Притисок во мочниот меур од задржување на урина може директно да ги оштети бубрезите или да дозволи инфекциите на мочниот меур да стигнат до бубрезите.