Контактирајте не | Кинески

Повеќе надежи, повеќе можности, и поголема живост.

* 范围 仅限 本站 产品 及 新闻 版块 内容

Вести

Што предизвикува болка во ишијас нерв

време: 2019-06-25

Ишиатичниот нерв се состои од корени од L4-S2. Ишијас е медицинска состојба на болка што оди надолу по ногата од долниот дел на грбот. Подолу се наведени главните причини за ишијас.

 

третман на ишијас нерв

1. Хернија на 'рбетниот диск

за 90% од времето ишијас се должи на хернија на 'рбетниот диск притискање на една од лумбален или сакрален нерв корени. ќе биде придружено со спазам на лумбалниот мускул, ограничено движење на ламба, етс. Хернијатните делови на интервертебралниот диск може да имаат очигледна нежност и зрачење. 

 

2. Стеноза на 'рбетниот столб

Ишијасот предизвикан од лумбална 'рбетниот стеноза е многу често. Која е состојбата на 'рбетниот канал го стеснува и компресира' рбетниот мозок, или корени на ијатичен нерв.

 

3. Болести на внатрешните органи

Некои ишијас се должат на болести на внатрешните органи. Како што е инфекцијата на матката и нејзините прицврстувања. Туморите можат да предизвикаат болка во лумбосакралниот регион. И овој вид пациенти е често придружена со соодветни гинеколошки симптоми.

 

4. Рахитис

Пациентите со рахитис исто така може да се жалат на лумбална болест, но нема објективен знак,или објективното испитување и субјективниот наратив не можат да се објаснат со физиолошка анатомија и патолошко знаење. Овој вид на болка во долниот дел на грбот е обично симптом на рахитис. 

олеснување на болката во ишијас

 

Третман на ишијас

 

1. Одмори се

Во рана фаза на дискус хернија, некои пациенти можат да ги ублажат симптомите преку одмор во тврдиот кревет за 3-4 недели.

 

2. Лекови

 А. Хемиска медицина:

Орално земање аналгетик, витамин Б., кортикостероидите можат да ги ублажат симптомите, но не може да ја постигне целта на радикалното лекување. Овој метод може да го користат тешки пациенти со ишијас, но не може да биде премногу. Инаку, тоа ќе ги оштети црниот дроб и бубрезите.

Б.. Традиционална кинеска медицина:

Некои научно формулирани состојки докажано е ефикасно решение за ишијас и хернијален диск во Кина повеќе од 100 години. Повеќе од 10,000 случаи на клиники во Кина и 90% од нив се докажува ефектот и безбедноста. 

 

3. Манипулација

Некои случаи докажаа дека манипулацијата со 'рбетниот столб е ефикасен третман за акутна ишијас. Но, доказите се слаби за хроничната ишијас. Но, кога има прогресивни невролошки дефицити, 'рбетната манипулација е контраиндицирана.

 

4. Хирургија

Може да биде потребна хируршка интервенција доколку се појават компликации, како што се проблеми со дебелото црево или мочниот меур.